Vanhoja huonekaluja pidetään usein tyyliltään nykyaikaan sopimattomina. Entisaikaan huonekaluja maalattiinkin usein jostain toisesta projektista ylijääneillä maaleilla, joita nykyajan modernit ihmiset pitävät vanhanaikaisina. Vanhojen huonekalujen pinnassa on myös usein monia maalikerroksia, jotka kertovat omaa tarinaansa huonekalun elämästä. Vanhat huonekalut voi herättää henkiin entisöimällä. Tässä artikkelissa kerromme huonekalujen entisöinnistä ja siitä, miten jokainen voi harrastaa restaurointia kohtuullisilla kustannuksilla.

Huonekalujen entisöinti

Huonekalujen restauroinnilla eli entisöinnillä tarkoitetaan huonekalun ominaisuuksien, tai piirteiden palauttamista tai korostamista. Yleensä projekti aloitetaan kuorimalla huonekalun nykyinen pinta joko hiomalla tai hellästi rapsuttelemalla huonekalun rakenteesta ja materiaalista riippuen. Rapsuttelu tai kuoriminen voidaan tehdä esimerkiksi puukon avulla. Käsittely on hidasta ja vaatii näin ollen paljon kärsivällisyyttä.

Siinä missä entisöinti pyrkii aiemman ulkomuodon palauttamiseen, uudistamisen tavoitteena on tehdä huonekalusta eri näköinen. Myös tässä vaihtoehdossa projekti alkaa hiomisella, tai vanhan maalipinnan rapsuttelulla, mutta uudistamiseen tähtäävässä projektissa kyseinen vaihe voidaan suorittaa reiluimmin ottein, koska alla olevaa pintaa ei ole tarkoitus jättää näkyviin. Kun pinta on hiottu puhtaaksi, se voidaan maalata, vahata tai lakata. Mehiläisvaha on suosittu tapa käsitellä vanhojen huonekalujen pintaa, mutta käsiteltäessä on hyvä muistaa, että vahaa on hyvin vaikeaa poistaa.

Entisöinnin tärkeät työkalut

Projektin työkalut ja käytettävät aineet kannattaa valita kunnostettavan pinnan mukaan. Jos käytät vesiohenteista maalia, muista levittää se synteettisellä siveltimellä. Liuotinohenteisen maalin levitykseen puolestaan sopii paremmin luonnonharjainen sivellin.

Suuret työstettävät pinnat kannattaa maalata pienellä telalla. Siveltimellä suurten pintojen maalaaminen vie paljon aikaa ja toisaalta pinnasta saattaa tulla epätasainen. Jos tavoittelet erittäin sileää jälkeä, käytä lyhytnukkaista mohairtelaa.

Jos maalattavaa pintaa on paljon, myös sähkökäyttöinen maaliruisku on hyvä vaihtoehto. Tällöin maalausprojektin toteuttamiseen tarvitaan kuitenkin enemmän tilaa. Kotimaalarille sopivia ruiskuja löytyy rautakaupasta kohtuulliseen hintaan. Jos päädyt käyttämään lakkaa tai öljyä, muista itsesyttymisvaara. Kaikkia maaleja, öljyjä ja lakkoja käsiteltäessä täytyy muistaa turvallisuus ja asianmukainen käyttö-

Ammattilaisen käsiin

Jos epäröit omia taitojasi, tai et ole varma, miten huonekalua kannattaa käsitellä, ota yhteys ammattilaiseen. Suomessa työskentelee paljon huonekalualan ammattilaisia, jotka osaavat palauttaa huonekalut entiseen kuntoon ja siten antaa niille arvoa, joka niille kuuluu.